Naudingiausi vaisiai jūsų sveikatai
Vaisiai yra skanūs, tačiau kokie vaisiai yra sveikiausi? Visi vaisiai yra naudingi sveikatai, todėl valgykite kuo įvairesnius.
Sveikatos priežiūros specialistai žino, kad vaisiai yra labai maistingas, skanus ir patogus bet kurios dietos priedas. Kadangi yra daugiau kaip 1000 vaisių rūšių, jums gali kilti klausimas, kokius vaisius rinktis.
Kiekviena vaisių rūšis pasižymi unikaliomis maistinėmis medžiagomis ir nauda. Svarbiausia yra valgyti įvairių spalvų vaisius, nes kiekviena spalva suteikia skirtingų sveikų maistinių medžiagų.
Pateikiame sveikiausius vaisius, kuriais galite mėgautis reguliariai.
Obuoliai
Vienas iš populiariausių vaisių – obuoliai yra labai maistingi.
Juose gausu tirpių ir netirpių skaidulų, tokių kaip pektinas, hemiceliuliozė ir celiuliozė. Šios skaidulos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, skatina gerą virškinimą, palaiko žarnyno ir širdies sveikatą.
Be to, jie yra geras vitamino C ir augalinių polifenolių, kurie yra augaluose randami ligas stabdantys junginiai, šaltinis. Iš tiesų, reguliariai vartojant obuolius gali sumažėti širdies ligų, insulto, vėžio, antsvorio, nutukimo ir neurologinių sutrikimų rizika.
Mėlynės
Mėlynės gerai žinomos dėl savo antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių.
Ypač daug antocianino – augalinio pigmento ir flavonoido, dėl kurio mėlynės įgauna būdingą mėlynai violetinę spalvą. Šis junginys padeda kovoti su ląsteles žalojančiais laisvaisiais radikalais, kurie gali sukelti ligas.
Daugybė tyrimų parodė, kad mityba, kurioje gausu antocianinų, yra naudinga sveikatai, pavyzdžiui, mažesnė 2 tipo diabeto, širdies ligų, antsvorio, nutukimo, aukšto kraujospūdžio, tam tikrų rūšių vėžio ir pažinimo funkcijų pablogėjimo rizika.
Bananai
Bananai naudingi ne tik dėl juose esančio kalio kiekio. Bananuose yra ne tik 7 % kalio dienos normos, bet ir:
- vitamino B6: 27 % dienos normos
- vitamino C: 12 % dienos normos
- magnio: 8 % dienos normos
Be to, bananuose yra įvairių augalų junginių, vadinamų polifenoliais ir fitosterolais, kurie palaiko bendrą sveikatą. Be to, juose gausu prebiotikų – skaidulinių medžiagų, skatinančių naudingų bakterijų augimą žarnyne.
Apelsinai
Apelsinai garsėja dideliu vitamino C kiekiu – viename vaisiuje yra 91 % vitamino C. Juose taip pat gausu kalio, folio rūgšties, tiamino (vitamino B1), skaidulų ir augalinių polifenolių.
Tyrimais nustatyta, kad vartojant sveikus apelsinus gali sumažėti uždegimų, kraujospūdžio, cholesterolio ir cukraus kiekis kraujyje po valgio.
Drakono vaisiai
Drakono vaisiuose gausu daug maistingųjų medžiagų, įskaitant ląstelieną, geležį, magnį, vitaminus C ir E. Tai taip pat puikus karotinoidų, tokių kaip likopenas ir beta karotenas, šaltinis.
Avokadai
Skirtingai nei daugumoje kitų vaisių, avokaduose yra daug sveikų riebalų ir mažai natūralaus cukraus.
Juose daugiausia oleino rūgšties – mononesočiųjų riebalų, susijusių su geresne širdies sveikata. Juose taip pat yra daug kalio, skaidulų, vitamino B6, folio rūgšties, vitaminų E ir K bei dviejų karotenoidų – liuteino ir zeaksantino, kurie palaiko akių sveikatą.
Alyvuogės
Nors galvojant apie vaisius alyvuogės ne visada ateina į galvą, jos puikiai papildo jūsų mitybą.
Jos yra puikus vitamino E, vario ir mononesočiųjų riebalų, vadinamų oleino rūgštimi, šaltinis.
Jose taip pat gausu augalinių polifenolių, tokių kaip oleuropeinas, hidroksitirozolis ir kvercetinas, kurie pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.
Persikai
Persikai – vienas mėgstamiausių vasaros vaisių. Tai geras kalio, skaidulų ir vitaminų A, C ir E šaltinis. Juose taip pat yra karotinoidų liuteino, zeaksantino ir beta karotino.
Nors ir minkštimas, ir odelė yra maistingi, odelėje yra daugiau antioksidantų, kurie gali padėti kovoti su laisvaisiais radikalais jūsų organizme. Todėl būtinai valgykite persikų odelę, kad gautumėte didžiausią naudą sveikatai.